Van nature het beste
Nieuws van IREKS:
Internationaal actueel op de hoogte
Ireks
Nederlands > NIEUWS> Het nieuwe technisch centrum van IREKS

Innovatie, competentie, klantgerichtheid: het nieuwe technisch centrum van IREKS

Vier verdiepingen op een oppervlakte van 1.000 m²: na vijf jaar planning en een bouwfase van drie jaar vond in juli 2022 de langverwachte verhuizing naar het nieuwe IREKS Technical Centre plaats. Ter gelegenheid hiervan geven Dr. Thomas Kunte, directeur Onderzoek & Ontwikkeling bij IREKS GmbH, en Gudrun Weber, Onderzoek & Ontwikkeling Organisatie bij IREKS GmbH, ons een eerste inzicht in de nieuwe wereld van de microbiologie, ultrasporenanalyse en sensorische analyse en leggen zij uit welke mogelijkheden het Technisch Centrum biedt.

 

 

Dr Kunte, waarom is het IREKS Technisch Centrum gebouwd? Het IREKS IQ Centre bestaat al, waar alles al draait om Innovatie & Kwaliteit.

Dr. Thomas Kunte: In het IREKS IQ Centre staan kwaliteits- en bakproeven centraal, die wij in de uitgebreide en moderne ruimtes van het nieuwe Technisch Centrum goed kunnen uitvoeren. Maar het Research Technical Centre maakt het voor ons vooral mogelijk om de veredeling van onze veldgewassen te optimaliseren en geheel nieuwe processen uit te proberen om unieke en innovatieve producten op de markt te brengen waarmee bakwaren met een onmiskenbaar aroma kunnen worden vervaardigd. Zo voeren wij voor onze klanten in ons Innovatie- en Kwaliteitscentrum tests en onderzoeken uit over de hele keten van toegevoegde waarde: "van boer tot bord".

Heel concreet: wat zijn de mogelijkheden die door het nieuwe Technisch Centrum zijn ontstaan?

Dr. Thomas Kunte: Uniek binnen de sector is ons laboratorium voor ultrasporenanalyse, waar jaarlijks tests ter waarde van 3 miljoen euro worden uitgevoerd en dat nu opnieuw is uitgebreid. Het is een doorslaggevend voordeel om deze competentie in ons bedrijf te hebben, omdat we op deze manier snel en met regelmatige tussenpozen veiligheidsrelevante tests op onze grondstoffen en producten kunnen uitvoeren en mogelijke problemen met de grondstoffen veel sneller kunnen herkennen, d.w.z. voordat ze in onze productieafdeling worden gebruikt en niet pas wanneer de producten bij onze klanten zijn aangekomen. Ook onze nieuwste analyseapparatuur, die door de extra ruimte nu kon worden aangeschaft, draagt hiertoe bij. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer dan 200 pesticiden tegelijk detecteren met slechts één aflezing of sporen van tarwe in speltmeel bepalen met een volledig nieuwe methode (digitale PCR) – en dit laatste is een absoluut unicum.

Gudrun Weber: Maar in het Technisch Centrum van IREKS staat niet alleen nieuwe analyseapparatuur ter beschikking, maar vooral ook lokalen waardoor een nog grotere verbinding tussen de Productieafdeling en het laboratorium ontstaat. Het middelpunt van het Technisch Centrum is het Research Technical Centre, dat ruimte biedt voor het uitvoeren van belangrijke proefseries om onze grondstoffen te verfijnen (bijv. fermenteren, mouten, drogen of verhitten). Voorheen konden wij alleen op zeer kleine schaal proeven uitvoeren in het IQ-centrum of op zeer grote schaal in de productieafdeling. In het nieuwe Technisch Centrum kunnen we nu bijvoorbeeld een kleine brandinstallatie en een extruder opstellen. En vooral: samen met onze klanten kunnen we specifieke installaties testen.

Betekent dit dat onze klanten niet alleen profiteren van een uitgebreide analyse en uw know-how, maar daar ook echt dingen in de praktijk kunnen doen?

Gudrun Weber: Precies! Samen met onze klanten kunnen we heel individuele producten ontwikkelen die passen bij hun portfolio en hun productieinstallaties.

Dat klinkt spannend, deze veelbelovende investering. Hoe past de bouw van het nieuwe Technisch Centrum in de investerings- en installatiestrategie van IREKS?

Dr. Thomas Kunte: Natuurlijk brengt een dergelijke investering hoge kosten met zich mee in dit geval tientallen miljoenen. Maar met de bouw van het technisch centrum is een investering voor de toekomst gedaan. Het nieuwe technisch centrum biedt IREKS alle voorwaarden om vroegtijdig op veranderingen in de markt te kunnen reageren en om de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve en vooral betrouwbare producten in de komende jaren zonder beperkingen te kunnen voortzetten.